uträkning

Låna till kontantinsats

Att låna till kontantinsats kan självklart vara en bra idé och ibland den enda möjligheten för att faktiskt komma dit du vill. Dock är det väldigt viktigt att veta att du inte bara betalar sämre ränta för det lånet, men också att du överskriver en viss regel som skapades just för att folk vars ekonomiska situation inte tillåter ett lån av den summan inte heller ska ta lån.

Investering

Har du inte möjlighet att spara ihop 15 000 kr som kontantinsats är det kanske inte heller lämpligt att låna 1 000 000 kr (förutsatt att kontantinsatsen är 15 %). Som med alla lån så kan även privatlån till kontantinsats innebära bra saker. Är det ett hus det handlar om kan ju det fungera som en investering, en som senare kan komma till att betala tillbaka alla lån och ändå försätta dig med en fin vinst.

Det kan sägas att blancolån till kontantinsats bör fungera som ett varnande finger. Du är absolut ute på djupare vatten än rekommenderat, men med rätt kunskap och ett par kloka beslut så betyder det ändå inte att du har gjort fel, då detta kanske kan vara den bästa lösningen för dig som kund.

Återbetalningstid

Alla lån har en återbetalningstid, även privatlån. Tiden varierar en del, men rör sig oftast mellan 5 – 15 år. Med ett så pass varierat tidsspann har du goda chanser att finna en lösning som passar din aktuella och din framtida ekonomiska situation. Fördelar med att återbetala ditt lån över en längre period är att din amortering per månad blir lägre, vilket kan resulterar i mer pengar i fickan varje månad samt en allmänt friare och rörlig vardag.

Det är på grund av ditt privatlåns fria avtal och långa avbetalningstid som räntan oftast blir högre än andra typer av lån. Räntan vid ett privatlån skiljer sig också stort. Det finns många banker och andra låneinstitut som erbjuder högre räntor än andra bara för att privatpersoner inte undersöker olika alternativ och tackar ja till hutlösa räntor.

Jämför räntor

Om du gör dina jämförelser, så har du mycket större chanser att komma billigare undan. Det finns massor av listor på internet som ger dig en uppfattning om hur räntesatser ser ut idag. Privatlån med lägst ränta begär runt 3,5 % medan andra tar 8 % och högre. Den ränta du slutligen får, vet du inte förens banken har gjort en kreditupplysning på dig.