uträkning

Låna till kontantinsats

Att låna till kontantinsats kan självklart vara en bra idé och ibland den enda möjligheten för att faktiskt komma dit du vill. Dock är det väldigt viktigt att veta att du inte bara betalar sämre ränta för det lånet, men också att du överskrider en viss regel som skapades just för att folk, vars ekonomiska situation inte tillåter ett lån av den summan inte heller ska ta lån.

Investering

Har du inte möjlighet att spara ihop 150 000 kr som kontantinsats är det kanske inte heller lämpligt att låna 1 000 000 kr (förutsatt att kontantinsatsen är 15 %). Som med alla lån så kan även privatlån till kontantinsats innebära bra saker. Är det ett hus det handlar om kan ju det fungera som en investering, en som senare kan komma till att betala tillbaka alla lån och ändå försätta dig med en fin vinst.

Det kan sägas att blancolån till kontantinsats bör fungera som ett varnande finger. Du är absolut ute på djupare vatten än rekommenderat, men med rätt kunskap och ett par kloka beslut så betyder det ändå inte att du har gjort fel, då detta kanske kan vara den bästa lösningen för dig som kund.

Återbetalningstid

Alla lån har en återbetalningstid, även privatlån. Tiden varierar en del, men rör sig oftast mellan 5 – 15 år. Med ett så pass varierat tidsspann har du goda chanser att finna en lösning som passar din aktuella och din framtida ekonomiska situation. Fördelar med att återbetala ditt lån över en längre period är att din amortering per månad blir lägre, vilket kan resulterar i mer pengar i fickan varje månad samt en allmänt friare och rörlig vardag.

Det är på grund av ditt privatlåns fria avtal och långa avbetalningstid som räntan oftast blir högre än andra typer av lån. Räntan vid ett privatlån skiljer sig också stort. Det finns många banker och andra låneinstitut som erbjuder högre räntor än andra bara för att privatpersoner inte undersöker olika alternativ och tackar ja till hutlösa räntor.

Jämför räntor

Om du gör dina jämförelser, så har du mycket större chanser att komma billigare undan. Det finns jämförelsesajter på nätet som t ex compricer.se som ger dig en uppfattning om hur räntesatser ser ut idag. Privatlån med lägst ränta begär runt 3,5 % medan andra tar 8 % och högre. Den ränta du slutligen får, vet du inte förrän banken har gjort en kreditupplysning på dig.

Viktigt att tänka på när du ska låna till kontantinsats

När du funderar på att låna till kontantinsats för ett bolån finns det flera saker du bör tänka på:

1. Ökad skuldbörda: Att ta ett lån för att betala kontantinsatsen för ett bolån innebär att du tar på dig en extra skuldbörda. Du måste vara säker på att du har råd att betala både bolånet och lånet för kontantinsatsen.

2. Räntan: Räntan på ett lån för kontantinsatsen är vanligtvis högre än räntan på ett bolån. Detta beror på att det anses vara riskfyllt för långivaren, eftersom du redan har tagit ett stort lån för att köpa bostaden.

3. Kreditvärdighet: Om du inte kan betala tillbaka lånet för kontantinsatsen kan det negativt påverka din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare för dig att få lån i framtiden.

4. Förlängd återbetalningstid: Ett lån för kontantinsatsen kan förlänga den totala återbetalningstiden för ditt bostadsköp, vilket kan innebära att du betalar mer i ränta över tid.

5. Utvärdera dina alternativ: Det kan vara värt att överväga andra alternativ för att komma upp med kontantinsatsen, som att spara pengar över tid, att använda sparade pengar eller att få hjälp från familj eller vänner om det är möjligt.

6. Rådgivning: Prata med en finansiell rådgivare eller en mäklare innan du beslutar dig för att låna till kontantinsatsen. De kan ge dig råd baserat på din specifika situation och hjälpa dig att fatta det bästa beslutet.

Kom ihåg, att låna till kontantinsatsen är ett stort beslut och bör inte tas lättvindigt. Det är viktigt att du förstår alla de potentiella riskerna och att du har en solid plan för att betala tillbaka lånet.