blanco-lån

Blancolån

Traditionellt sätt så har det krävts en säkerhet för att du ska bli beviljad ett lån. Säkerheten kunde vara allt möjligt, bilar, skog eller bostäder var vanligt. För mindre lån kunde smycken som guldkedjor eller klockor användas som säkerhet.

Lån utan säkerhet

Blancolån är alltså ett lån utan säkerhet, det kallas ibland även för privatlån. Ifall det kallas privatlån så handlar det ofta om större belopp än vad t ex SMS lån. Idag erbjuds blancolån ifrån många olika långivare, vilket är väldigt bra för dig när du letar efter ett lån, då detta pressar ner räntorna och avgifterna kraftigt.

Lån ifrån 10 000 kronor upp till 350 000 kronor

Lån på belopp runt 10 000 kronor utan säkerhet kallas allt ofta för blancolån. Detta för att förtydliga att det är ett blancolån till privatkonsumenter som använder dessa lån för privata ändamål (köpa bil, renovera huset och liknande). Genom att erbjuda lån utan säkerhet så utökar långivarna sin kundkrets avsevärt.

Vad kan man använda blancolån till?

Långivarna lägger sig inte i vad du tänkt använda de lånade pengarna till. Detta är också unikt för blancolån. Traditionellt sätt så har det varit viktigt att redovisa exakt varför man behöver låna och även hur man ska betala tillbaka. Den stora skillnaden på lånebeloppen inom blancolån gör att man kan använda lånen till olika ändamål. Större belopp kan exempelvis användas till kontantinsats, att renovera köket, bygga en veranda eller bastu.

Blancolån för konsumtion

Man kan även använda lånen till att köpa bilar, båtar eller resor. Små belopp kan används till att köpa hemelektronik som t ex  Tv-apparater, datorer och smartphones. Inredning och möbler är också vanligt då en ny säng eller soffa kan kosta allt ifrån ett par tusen upptill 20 000 kronor.

Vissa föredrar att använda blancolån till upplevelser istället, då de gillar att resa. Skidsemester i Alperna, semester på Ibiza eller en tripp till i Asien är folkets favoriter.

Att tänka på innan man tar ett blancolån

Med tanke på att det är så smidigt att få ett blancolån så lånar många utan att tänka efter ordentligt. Trots att långivarna inte kräver det så bör du skapa en återbetalningsplan. Första steget är att se över sina inkomster och utgifter varje månad. De pengar som sedan blir över kan med fördel användas till att amortera på sitt blancolån.

Tänk på småutgifterna varje månad

En taxiresa, några kaffekoppar på ett fik eller en utekväll blir fort mer än vad man kanske tror, om man summerar detta i slutet av varje månad. Försök därför att skära ner på kostnaderna samt försök också att betala tillbaka ditt lån lite tidigare istället då detta oftast lönar sig i längden.