sommarstuga

Gör en kalkyl för ditt bolån

Med rätt verktyg, fakta och jämförelser mellan olika långivare så kan man spara pengar. Använd en kalkylator för att se vad ditt huslån kommer att kosta. Eftersom bostadslån tenderar att vara på höga belopp så gäller det att kämpa om varje tiondels procent i ränta!

Innan du ansöker om ett bolån är det viktigt att göra en kalkyl. Nedan finns en steg-för-steg guide för hur du kan göra en sådan kalkyl. Vänligen observera att dessa siffror endast är exempel och kan variera beroende på dina personliga omständigheter och långivarens villkor.

  1. Fastställ din månadsinkomst: Det första steget är att fastställa din totala månadsinkomst. Om du exempelvis tjänar 30 000 kronor i månaden, blir din årsinkomst 360 000 kronor.
  2. Beräkna ditt maximala bolån: Generellt kan du låna upp till 5 gånger din bruttoinkomst per år. I detta exempel skulle det maximala beloppet du kan låna vara 1 800 000 kronor (5 x 360 000 kr).
  3. Fastställ din kontantinsats: Enligt svenska regler måste du ha minst 15% av bostadens pris i kontantinsats. Om du till exempel planerar att köpa en bostad för 2 000 000 kronor, behöver du minst 300 000 kronor i kontantinsats.
  4. Beräkna ditt behov av lån: Efter att du har fastställt din kontantinsats kan du beräkna hur mycket du behöver låna. Om du planerar att köpa en bostad för 2 000 000 kronor och du har en kontantinsats på 300 000 kronor, skulle du behöva låna 1 700 000 kronor (2 000 000 kr – 300 000 kr).
  5. Räkna ut dina månatliga kostnader: Slutligen, baserat på den ränta som banken erbjuder, kan du beräkna dina månatliga kostnader. Låt oss säga att din ränta är 2%. Det skulle göra dina årliga kostnader 34 000 kronor (2% av 1 700 000 kr), eller omkring 2 833 kronor per månad.

Kom ihåg att detta är en förenklad kalkyl. Du behöver också ta hänsyn till andra kostnader som t.ex. försäkringar, underhåll, uppvärmning, samt avbetalning av lånet (amortering). Dessutom kan din ränta vara högre om du har en lägre kreditvärdighet eller om du tar ett lån med högre belåningsgrad. Använd en online bolånekalkylator för en mer exakt beräkning.

Jämför bolån från flera olika långivare

Här på sajten kan du läsa om olika typer av huslån och hur själva processen kring huslån fungerar. Jämför alltid flera lån innan du bestämmer dig för vilken långivare du ska gå vidare med. Många hushåll i Sverige har möjlighet att sänka sina bolånekostnader. Använd möjligheten till billigare lån du också!

Fördelarna med att jämföra bolån

När man står inför beslutet att köpa ett hus eller en lägenhet, kommer frågan upp om hur man ska finansiera sitt köp. Oftast behöver man ett lån, och då är det viktigt att få det bästa och billigaste lånet för sin situation. Här dyker vikten av att jämföra bolån från olika långivare upp.

Många långivare, många val

Det finns många banker och andra finansinstitut som erbjuder bolån. Var och en av dessa långivare har sina egna räntor, avgifter och villkor. Därför kan det vara en bra idé att inte bara ta det första bästa lån som erbjuds, utan istället titta runt och jämföra de olika alternativen.

Räntor och avgifter kan variera

En av de största skillnaderna mellan olika bolån är räntan. Även en liten skillnad i ränta kan göra stor skillnad i hur mycket du betalar över tid. Utöver räntan kan det också finnas andra avgifter, som uppläggningsavgift eller aviseringsavgift, som kan variera mellan långivarna.

Lånets villkor och bindningstid

Det är inte bara ränta och avgifter som spelar roll. Även lånets villkor, som hur länge räntan är bunden och hur amorteringen ska ske, kan variera. Vissa långivare erbjuder flexiblare villkor medan andra har striktare regler. Genom att jämföra dessa villkor kan du hitta ett lån som passar just dina behov och önskemål.

Ett smart steg mot ett bättre ekonomiskt beslut

Genom att lägga ner lite tid på att jämföra bolån kan du potentiellt spara mycket pengar i längden. Det ger dig också en större förståelse för vad marknaden har att erbjuda och gör att du kan känna dig säkrare i ditt beslut om vilken långivare du väljer.

För den som är intresserad av att jämföra bolåneräntor så rekommenderas ett besök på lanbyte.se/jamfor-bolan-boranta. Det är en sajt designad för att hjälpa besökare att enkelt jämföra olika bolån och identifiera de mest konkurrenskraftiga boräntorna på marknaden för att kunna byta till ett bättre lån.

Genom att ta kontroll, göra noggranna jämförelser och utnyttja tillgängliga jämförelsesajter så kan du säkerställa att du väljer det bästa möjliga bostadslånet för dina unika behov och just dina ekonomiska omständigheter.

jämföra_lån

Vad är ett huslån?

För många som ska till att köpa bostad för första gången så är det inte alltid helt självklart vad ett huslån är. Därför har vi valt att nedanför gå igenom lite snabbt så du får bättre koll. Om du redan är bekantad med huslån och bostadslån sedan tidigare kan du hoppa över detta stycke.

Ett huslån har många namn såsom bolån, bostadslån, villalån m.m. Alla berör samma typ av lån och beroende på vilken bank eller person du talar med kan olika termer användas. Gemensamt är dock att samma regler och lagar tillämpas oavsett vart du lånar pengarna.

Nu för tiden får ett huslån max vara på 85% av bostadens värde. Resten måste du bekosta själv via den så kallade handpenningen som kontantinsats. Det förekommer även att man kan låna till de sista 15% via blancolån eller lån utan säkerhet men däremot inte via samma bank som du har huslånet.

För några år sedan kunde banker erbjuda att också låna ut pengar till kontantinsats vilket kallades topplån. Idag finns bara bottenlån kvar, d.v.s. lånet som får max uppgå till 85% av bostadens värde – och det är detta man förhandlar om.