sommarstuga

Gör en kalkyl för ditt bolån

Med rätt verktyg, fakta och jämförelser mellan olika långivare så kan man spara pengar. Använd en kalkylator för att se vad ditt huslån kommer att kosta. Eftersom bostadslån tenderar att vara på höga belopp så gäller det att kämpa om varje tiondels procent i ränta!

Jämför bolån från flera olika långivare

Här på sajten kan du läsa om olika typer av huslån och hur själva processen kring huslån fungerar. Jämför alltid flera lån innan du bestämmer dig för vilken långivare du ska gå vidare med. Många hushåll i Sverige har möjlighet att sänka sina bolånekostnader. Använd möjligheten till billigare lån du också!

jämföra_lån

Vad är ett huslån?

För många som ska till att köpa bostad för första gången så är det inte alltid helt självklart vad ett huslån är. Därför har vi valt att nedanför gå igenom lite snabbt så du får bättre koll. Om du redan är bekantad med huslån och bostadslån sedan tidigare kan du hoppa över detta stycke.

Ett huslån har många namn såsom bolån, bostadslån, villalån m.m. Alla berör samma typ av lån och beroende på vilken bank eller person du talar med kan olika termer användas. Gemensamt är dock att samma regler och lagar tillämpas oavsett vart du lånar pengarna.

Nu för tiden får ett huslån max vara på 85% av bostadens värde. Resten måste du bekosta själv via den så kallade handpenningen. Det förekommer även att man kan låna till de sista 15% via blancolån eller lån utan säkerhet men däremot inte via samma bank som du har huslånet.

För några år sedan kunde banker erbjuda att också låna ut pengar till kontantinsats vilket kallades topplån. Idag finns bara bottenlån kvar, d.v.s. lånet som får max uppgå till 85% av bostadens värde – och det är detta man förhandlar om.